Χρησιμοποιείς τα social media για την προβολή της επιχείρησής σου; Δες ποια είναι τα 7 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι χρήστες σαν και εσένα!
Έχεις μία επιχείρηση, μικρή η μεγαλύτερη δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι έχεις συνειδητοποιήσει τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της προβολής της μέσω των social media.
Συγχαρητήρια! Πλέον θα έχεις διαπιστώσει ότι με αυτό τον τρόπο μπορείς να ξεκλειδώσεις άπειρες δυνατότητες προβολής, οι οποίες σε προηγούμενα χρόνια δεν ήταν δυνατές.
Παρόλα αυτά πιθανόν να βλέπεις ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα κόστη δεν είναι τόσο χαμηλά όσο θα περίμενες ή όσο σου έλεγαν, οι θεάσεις δεν είναι οι επιθυμητές, τα κλικ και οι πωλήσεις σου όχι αυτά που θα περίμενες.
Τι φταίει όμως για αυτό; Φταίει το μέσο ή μήπως ο τρόπος με τον οποίο το χρησιμοποιείς;
Υπάρχουν κάποια κοινά λάθη, στα οποία συνηθίζουν να υποπέφτουν οι επιχειρηματίε οι οποίοι δεν έχουν την κατάλληλη εμπειρία ή και γνώση για το πώς να χρησιμοποιήσουν στο έπακρο και να ξεκλειδώσουν τις πραγματικά πολλές δυνατότητες που μας δίνει η σημερινή τεχνολογία.
Το Social Media Marketing και Branding μπορεί να ειναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, με χαμηλότερο κόστος από άλλες μορφές διαφήμισης και με τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα! Αν όμως το χρησιμοποιήσεις λάθος τα αποτελέσματα ειναι απογοητευτικά.
Για αυτό λοιπόν, σήμερα θα σε βοηθήσουμε να καταλάβεις ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφεύγεις, οταν θέλεις να κάνεις διαδικτυακή προβολή μεσα από τα social media.
Λάθος Νο 1: Χρησιμοποιείς όλα τα social media με τον ίδιο τρόπο για την προβολή σου
Όπως πιθανόν να ξέρεις, υπάρχουν πολλά κοινωνικά δίκτυα, όπως Facebook, Instagram, Twitter, κ.ο.κ.. Παρόλα αυτά το κάθε ένα απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό, αλλά και επιπλέον το ίδιο κοινό έχει διαφορετική συμπεριφορά και ψυχολογία, ανάλογα με την πλατφόρμα που χρησιμοποιεί
.Πχ στο Facebook μπαίνει για να ενημερωθεί και να διαδράσει με φίλοις, οικογένεια και πελάτες ενώ στο Instagram για να καταναλώσει φωτογραφικό περιεχόμενο. Στο Twitter μπαίνει για να διαδράσει με άλλα άτομα που ειναι ενεργά, λόγω ενός γεγονότος που συμβαίνει αυτή την στιγμή.
Αυτό δημιουργεί την ανάγκη διαφορετικής στρατηγικής προβολής, με βάση την πλατφόρμα και το κοινό στο οποίο στοχεύουμε. Ετσι το ίδιο περιεχόμενο και μηνυμα θα πρέπει να “Σερβιρισεί” με διαφορετικό εντελώς τρόπο, ο οποιος ταιριάζει απόλυτα στο ύφος κάθε social media network. Πχ στο Facebook δουλευει εξαιρετικά καλά η μορφή βίντεο και κειμένων, ενώ στο Instagram οι φωτογραφίες και τα Hashtags είναι τα καταλληλα εργαλεία για αποτελεσματική προβολή. Αρα ειναι κατανοητό πως το να “τρέξεις” μία διαφημιστική καμπάνια pprow όλους ανεξαιρέτως τους χρήστες , σε όλα τα social networks με τον ίδιο ακριβώς τρόπο είναι αναποτελεσματικό, αυξάνει το κόστος και μειώνει την αποτελεσματικότητα
Λάθος Νο. 2: Δεν έχεις βρει και δεν έχεις ορίσει ποιο είναι το κοινό σου
Κατά συνέπεια στέλνεις απλά τη διαφήμισή μου σε όλους, ανεξαιρέτως του αν ενδιαφέρονται ή όχι. Πχ δεν έχει νοημα να διαφημίζουμε προϊόντα ξυρίσματος σε γυναίκες 20 ετών, όπως δεν έχει νοημα να διαφημίζουμε κράσι σε γυναίκες που είναι έγκυες. Αν θέλεις η διαφήμιση σου να είναι αποτελεσματική χρειάζεται να έχεις κάνει μία έρευνα και να γνωρίζεις ποιοι ενδιαφέρονται για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου, ούτως ώστε η διαφήμιση να είναι πιο στοχευμένη. Έτσι μπορεις να πετύχεις χαμηλότερα κόστη και περισσότερα conversions.
Λάθος Νο. 3: Δεν έχεις ορίσει ποιος είναι ο στόχος της διαφήμισης σου
Τι ακριβώς περιμένεις όταν πληρώνεις μία διαφήμιση στο facebook; Θέλεις να αυξήσεις την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σου; Θέλεις να αυξήσεις τα μέλη στην ενημερωτική σου λίστα; Θέλεις να προωθήσεις μία προσφορά για περιορισμένο χρόνο; Αν έχεις ένα ξεκάθαρο στόχο, τότε όλα ειναι πιο ευκολα και αποτελεσματικά σε ότι αφορά την διαφήμιση στα social networks. Εκτός αυτού, κερδίζεις και σε χρήματα, μιας και μια στοχευμένη διαφήμιση έχει κατα πολύ χαμηλότερο κόστος, και έτσι με τα ίδια χρήματα μπορείς να επικοινωνήσεις το μήνυμα σου πολλά περισσότερα άτομα.
Λάθος Νο. 4 : Γράφεις πάρα πολλά , ή πολύ λίγα
Δυστυχώς δεν υπάρχουν συνταγές για το ποιά πρέπει να είναι η έκταση του περιεχομένου σε μια διαφημιστική ενέργεια. Στο Facebook πχ τα μεγάλα βίντεο ειναι πιο αποτελεσματικά, αλλά τα μικρά έξυπνα βίντεο είναι εξίσου αξιόλογα αν βοηθηθούν με σωστή στόχευση. Σε ένα Landing Page που τραβάει κόσμο απο τα Social Media τα μεγάλα κείμενα βοηθούν στο να εξηγήσεις καλύτερα το τί προσφέρεις ή τί ζητάς. Το μόνο σίγουρο είναι το ότι το περιεχόμενο θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε ότι αφορά το μήνυμα του, και να μιλάει στην γλώσσα των ατόμων που στοχέυεις.
Λάθος Νο. 5: Χρησιμοποιεις τα social media για παθητική προβολή χωρίς διάδραση
Η διάδραση είναι το Α και το Ω στα social media. Αρα η one-way διαφήμιση ( τύπου billboard ή καταχώρισης σε έντυπο ) δεν δουλέυει αποτελεσματικά. Οι ενέργειες προβολής θα πρέπει να στοχέυουν στην προσφορά πληροφορίας, να φέρνουν μερικά οφέλη στους αποδέκτες τους και να ανοίγουν ένα κανάλι επικοινωνίας με την επιχείρηση σου.
Λάθος Νο 6: Αγνοείς τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς
Με τα social media είναι πιο εύκολο από ποτέ να μάθεις τι είναι αυτό που τραβάει την προσοχή του κοινού, ποιές ειναι οι ανάγκες του και τί θέλουν αυτή την στιγμή. Αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά δυνατό όπλο, μιας και μπορείς να δημιουργήσεις περιεχόμενο και στην συνέχεια διαφμιστικές ενέργειες που στοχέυουν ακριβώς στην καρδιά τον αναγκών των υποψηφιων πελατών σου. Αν τα συνδιάσεις και με ικανοποιητική διάδραση, όπως αναφέρουμε πιο πάνω τότε έχεις μια συνταγή για σίγουρη επιτυχία.
Λάθος Νο 7: Αγνοείς τα δεδομενα / στατιστικα
Η σημερινή τεχνολογία ψηφιακής διαφήμισης σου δίνει τη δυνατότητα να βλέπεις ανά πάσα στιγμή πόσο ένα άρθρο ή διαφήμιση διαβάζεται, πώς πηγαίνει μία διαφημιστική σου καμπάνια σε σχέση με άλλες ενέργειες, ποιο είναι το κοινό μου ανά φύλο, ηλικία, περιοχή και ένα σωρό άλλες χρήσιμες πληροφορίες που ανταποκρίνεται κ.α.. Αγνοώντας τες, πετάς κυριολεκτικά στο καλάθι των αχρήστων το 80% των ευκαιριών που παρουσιάζονται, κατά την διάρκεια “τρεξίματος” μιας δηαφημιστικής καμπάνιας.
Αυτά λοιπόν ειναι τα κυριότερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι πελάτες μας πρίν μας ζητήσουν να τους βοηθήσουμε.
Σε επόμενο μας άρθρο θα εμβαθύνουμε σε κάθε Social Network ξεχωριστά, ώστε να σε βοηθήσουμε στο να γίνεις πιο αποτελεσματικός σε ότι αφορά τις διαφημιστικές σου ενέργειες.